Съвети за отглеждане

Тоалетни навици – обучение

Често срещаното погрешно схващане е, че зайците цапат. Но зайците са прекрасни другари на закрито, защото могат да бъдат обучени на тоалетна, точно като котките! Пробвайте тези стъпки, в обучението на заека си.

Осигурете плитка ваничка или нисък леген. Изрежете врата в една от страните, ако е твърде висока. Не се занимавайте с ъгловите тоалетни, рекламирани за зайчета, тъй като те са твърде малки.

Осигурете или еднократни пелени или горивни пелети /широколистни А1/. Не използвайте глинени или други котешки постелки, тъй като са вредни за дихателната система на зайците. Същото важи и за талаша. Може да погледнете в интернет за специализирана заешка постелка с растителен произход.

Поставете тънък слой постеля в долната част на тоалетната – точно колкото да поеме влажността. Няма нужда да го пълните твърде високо, тъй като зайците не заравят изпражненията си като котките. Освен това, когато почиствате тоалетната, всеки път изхвърляте цялото съдържание и така ще хабите излишно количество постеля.

Зайците обичат да ядат едновременно сено и да акат. Така че, за да стимулирате добрите навици, поставете сено или директно в кутията върху постелката, или го поставете в кутия със сено до тоалетата. Ако използвате кутия със сено, поставете я така, че заекът да трябва да скочи в тоалетната си, за да стигне до сеното.

Най-лесно е да развиете добри навици, като извърчвате обучението в заграждение. Това позволява на вашето зайче да се адаптира към района в началото. След като зайчето ви постоянно използва тоалетната си по предназначение, можете постепенно да разширявате площта. Ако зайчето ака и пиша извън тоалетната или е разгонено, ако не е кастрирано, или е с инфекция на уринарния тракт, ако пропуска на капки.

Ето още няколко съвета за тези упорити зайчета, които не се поддават:

Ако се случат инциденти, избършете урината с хартиена кърпа и съберете акото и ги поставете  в тоалетната, където трябва да са. Това помага да се разбере съобщението, че тоалетната е мястото, където той/тя трябва да върши своя работа. Имайте предвид, че зайците обикновено не са 100% перфектни със своите тоалетните си навици. Понякога оставят няколко изпражнения до кутията или уринират над ръба на кутията си. Това е нормално, така че поставянето на пластмасова подложка под кутията или поставянето и върху плочки на улеснява почистването на тези малки грешки.

Бъдете търпеливи и упорити. Обучението отнема време, особено ако вашият заек се е научил на лоши навици. Ако можете да видите, че те ще свършат работатата извън тоалетната (обикновено повдигнат опашката си или понякога някак си се отпуснат в седнало положение точно преди това), опитайте се да ги вземете и да ги поставите в тоалетната. Това често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, разбира се.

Ако вашето зайче настоява да отиде в единия ъгъл на стаята, понякога е по-лесно да се поддадете на ината му и да поставите резервна или основна кутия за тоалетна в този ъгъл. Когато зайците постоянно избират друго място, където да пишат, те се опитват да ви кажат, че там искат да отидат.

Ако вашият заек ака / пръска навсякъде, това обикновено се дължи на маркиране на територията. Добре е заекът ви да бъде кастриран, за да изтръгнете тези териториални чувства.

Понякога зайците умишлено пикаят на дивана или леглото ви, защото ви показват кой е Алфа зайчето в къщата. Трябва незабавно да коригирате заблудата им.

Обучението изисква търпение и упоритост. Но в крайна сметка ще имате прекрасно и възпитано другарче, с което да споделите дома си.

Какво Ви трябва:

  1. Котешка тоалетна/ нисък леген / пластмасова тава
  2. Постелка – горивни пелети, еднократна пелена или специализирана заешка постелка – изборът е ваш!
  3. Сено
  4. Хранилка за сено, поставена в непосредствена близост до тоалетната кутия
  5. Предпазна подложка за пода под тоалетната. Изберете твърда или пластмасова за да е трудна за дъвчене (по избор)