Медицински

Стомашно-чревен застой

Стомашно-чревен застой при зайците: смъртоносно състояние.

Когато разглеждаме здравето на заека, важно е да се отбележи, че зайците са склонни да крият признаци на влошено здраве, защото те са плячка. В дивата природа болните животни първо биват избирани за плячка от хищниците. Този самосъхраняващ се инстинкт за прикриване на болестите съществува и в опитомени зайци, така че е от решаващо значение непрекъснато да наблюдавате заека си за всякакви промени в поведението.

Стомашно-чревният застой е много сериозен, доста често срещан здравословен проблем, с който се сблъскват домашните зайци. Застоя на стомашно-чревния тракт (или червата) е потенциално смъртоносно състояние, при което храносмилателната система се забавя или спира напълно. След това лошите бактерии се натрупват в червата и отделят газове в системата, причинявайки много болезнено подуване и допълнително намалявайки желанието на заека да яде или пие. Това усложнява проблема, защото заекът ще стане по-дехидратиран.

Съдържанието на храносмилателния тракт ще стане по-твърдо и заекът и ще стане още по-трудно това съдържание да премине през червата. Бактериите също ще отделят токсини в тялото, които претоварват черния дроб и могат да доведат до неговия отказ.

Причини за стомашно-чревен застой.

 Забавянето на храносмилателната система може да бъде причинено от:

 • Диета с високо съдържание на нишесте и ниско съдържание на фибри (така нар.мюсли храни и такива, които съдържат зърнен фураж/
 • Стрес (от загуба на обвързан партньор, промяна в околната среда и т.н.)
 • Болка от основните проблеми (зъбни проблеми като моларни шпори, инфекции на пикочните пътища, газове)
 • Липса на достатъчна площ за бягане

Признаци на стомашно-чревен застой.

Ако вашият заек демонстрира някой от тези симптоми на стомашно-чревен застой, незабавно го заведете при вещ ветеринарен лекар:

 • Малки и / или деформирани фекални пелети
 • Няма фекални пелети
 • Загуба на апетит
 • Летаргия / прегърбена поза

Лечение на стомашно-чревен застой

Когато заведете заека си при ветеринар, той / тя ще се опита да определи причината за забавянето. Ако зайчето има някакво хронично заболяване е важно да съобщите на ветеринаря. Най-вероятно ще бъде направена ренгенова снимка за да се прецени размера на запушването и наличието на газ. Ако ветеринарят е преценил, че най-добрият курс на лечение е да стимулира подвижността в червата, той / тя може да администрира следното:

 • Лекарства за подвижност (като Деган), които помагат да се стимулира движението в храносмилателната система
 • Поставяне на система с течности, които помагат за омекотяване на масата в червата
 • Лекарства за болка за облекчаване на дискомфорта поради натрупване на газ
 • Хранене със спринцовка на Critical Care (Критична каша), за да се гарантира, че заекът продължава да получава основни хранителни вещества
 • Антибиотици за борба със свръхрастежа на вредни бактерии (използва се с повишено внимание, тъй като антибиотиците също могат да нарушат присъствието на добри, основни бактерии в храносмилателната система)
 • Също така е важно да осигурите много прясно сено и зеленина на заека. Осигуряването на ароматни зеленчуци, като кориандър или други любими, може да стимулира апетита.

С това лечение, време и търпение, заек, страдащ от стомашно-чревен застой, може да се възстанови напълно. Но е важно да разпознаете симптомите по-рано и незабавно да заведете своя заек при ветеринар, който стандартно работи със зайци.

Как да се стомашно-чревен застой

Има няколко мерки, които можете да предприемете, за да предотвратите стомашно-чревният застой.

Първо, уверете се, че вашият заек приема правилна диета на основата на сено (80% от цялото количество храна). Запознайте се с нашите постове относно това с какво да храните Вашия домашен заек. Имаме подробен списък на подходящите храни. Диетата на основата на сено е от съществено значение не само защото осигурява влакната, необходими за поддържане на храносмилателната система, но също така помага за износването на заешките зъби, което е ключа за по-добро дентално здраве.

Друг начин за предотвратяване на това състояние е да водите заека си за редовни ветеринарни прегледи. По време на преглед, ветеринарният лекар може да открие основните здравословни проблеми, които вашият заек досега успешно е скривал от вас, като инфекции или проблеми със зъбите. Трето, изключително важно е жизненото пространство на вашия заек. Зайците се нуждаят от достатъчно място, за да се упражняват в защитена или контролирана зона. Те се чувстват най-добре, когато са включени в семейния живот, но са склонни към високи нива на стрес, когато има значителни промени в тяхната среда и рутина, като загуба на зайче-другарче или наплив от посетители в домакинството. Затова направете всичко възможно, за да създадете щастлива, здравословна среда за вашето зайче.

В никакъв случай тази статия не бива да се счита за заместител на ветеринарните съвети. Целта на тази статия е да разпространи информираността за много сериозен здравословен проблем, с който могат да се сблъскат зайците. Това състояние може да се влоши драстично за много кратък период от време. Не винаги има гаранция за пълно възстановяване от стомашно-чревен застой, освен това много често зайчета, които веднъж са изпадали в това състояние получават отново такъв проблем. Най-добрият начин за действие е да заведете своя заек при екзотичен ветеринар при първите признаци.

Не чакайте да видите дали ще се оправят сами! Няма!

За допълнителна информация: