Хранене

Ето защо царевицата НЕ Е безопасна за зайци:

1. Царевичните зърна (плюс други видове семена) имат корпуси, които са несмилаеми за зайците. Тези корпуси имат различен състав от растителните клетъчни стени (целулоза и пектин). Говорим за полизахаридния комплекс, който зайците всъщност не могат да усвоят. Основната грижа тук са чревните блокажи и язвички, които корпусът може да нанесе. Това може да доведе до стаза и дори да има летален край.

2. Зайците не могат да ядат кочана. Корпусът не се разпада и може много лесно да причини запушване на стомашно-чревния тракт. Царевицата е твърде нишестена, за да е полезна за диетата или храносмилането на зайчетата. Също така съдържа твърде много въглехидрати и твърде много захар.

3. Дори прясната царевица може да бъде проблематична, може да се погълне без много дъвчене, оставяйки корпуса непокътнат. Това може последователно да доведе до чревно увреждане. Бактериалната флора на заека има нужда от изключително дълго време да разгради корпусите на царевицата.

4. Почти цялата царевица в света е ГМО.

5. Царевицата е БЕЗ реална хранителна стойност за зайци (във фуражите за зайци я слагат само за пълнител, за да се сваля цената на крайния продукт, но заекът няма хранителна полза от нея – само вреда.

6. В царевицата има микотоксини, които могат да унищожат здравето на вашия заек завинаги.

7. Царевичната обвивка е много жилава и трудно се дъвче. Те могат да попаднат в трахеята и да причинят сериозни проблеми. Като цяло, царевичната обвивка е пълна с пестициди. Няма основателна причина да давате на вашето зайче, когато има толкова много други добри неща.