Медицински

Охлаждане на зайчето през лятото

Навън е жега и е време да поговорим за зайците и горещините. Зайците имат много дебели кожуси и не могат да се потят както хората, за да се охладят. Ако някога сте обличали палто посред лято, знаете колко бързо ви става горещо. Затова и е важно да помогнем на нашето зайче да се охлади през летните месеци.

Най-лесният начин е да държите зайците на хладно и да не ги излагате на пряка слънчева светлина. Уверете се, че вашият заек винаги има достъп до сянка и достатъчно количество прясна хладна вода. Четкайте го често, за да махнете излишната козина възможно най-бързо.

Горещото лятно време е изключително опасно за зайците. Ако не се погрижите да държите заека си на хладно, може да получи топлинен удар. За съжаление, повечето зайци, които страдат от това заболяване, не получават помощ навреме и това често завършва фатално. За да помогнете на своя заек да оцелее през лятото, вземете предпазни мерки и последвайте тези съвети.

Какватемператураепрекаленогорещазазайци?

Идеалната температура за е около 10-21° C, но зайчето се чувстват добре и между 4-24° C. В зависимост от влажността и качеството на въздуха, ще започне да проявява симптоми на прегряване при температури над 27-29º C. При дългокосместите зайци тези температури са дори по-ниски – до 24° C. Ако температурата достигне 35° C, заекът вече няма да може да регулира вътрешната си температура.

Ушите им са неразделна част от умението им да регулират вътрешно телесната си температура.

Как зайците регулират температурата си?

Зайците не могат да се потят чрез пори в кожата си, затова и регулират телесната си топлина по други начини. Долу са изброени четирите основни начина:

  1. Изпаряват горещината чрез дишане. Колкото по-топло им е, толкова по-бързо дишат, за да могат да отделят повече топлина.
  2. Слузта в носния им проход улеснява обмена на топлина по време на дихателния процес. Температурата на носната слуз се променя, за да помогне на заека да губи топлина през лятото и да я пази през зимата.
  3. Използват ушите си, за да регулират телесната си температура. През ушите им тече мрежа от кръвоносни съдове, които се разширяват, за да помогнат на заека се охлади, затова и ушите им стават много по-горещи през летните месеци.
  4. Лежат изпънати по-често през горещите месеци, за да предпазят тялото си от задържане на топлина. Обичат да лежат на хладни повърхности като плочки или замразени бутилки с вода, за да помогнат на тялото си да регулира вътрешно температурата си.

Дръжте зайците на закрито

Препоръчително е да държите зайчето на закрито, ако живеете в район, където температурата е често над 27ºC. Хубаво е да гледате зайците на закрито целогодишно, но това е особено важно през лятото. Затворете щорите или завесите частично, за да ограничите количеството слънчева светлина, която влиза в стаята.

Защо дивите зайци издържат на жегата

Понякога чуваме аргументи, че щом дивите зайци могат да стоят на горещина по цял ден, то това не би трябвало да е опасно и за домашните зайци. В действителност дивите зайци живеят в дупки под земята и излизат за кратко сутрин и вечер, когато е по-хладно. Така не им се налага да понасят най-лошата част от летните жеги.

От друга страна, домашните зайци, които живеят на открито, почти винаги се държат над земята. Така те няма как да се скрият от жегата под земята и им се налага да издържат в дебелите си кожуси цяло лято. Разбираемо, много от тези зайци се стресират и започват да боледуват заради жегата.

Съвети за охлаждане на зайчето

Дори и да държите заека си вътре, пак може да стане прекалено горещо. Не всеки има централно охлаждане в дома си или пък токът може да спре, затова и трябва да знаете как да охладите зайчето. Съветите по-долу ще ви помогнат за това.

1. Дръжте климатика включен по цял ден

Ако имате климатик в дома си, дръжте го включен дори и когато не сте вкъщи. Много собственици на домашни любимци вярват, че ако не са вкъщи, няма защо да го оставят да работи, тъй като животните се справят с охлаждането по-добре от хората. Това може и да е вярно за котки или кучета, но не и за зайци.

Помнете, че зайците лесно могат да получат топлинен удар от високи температури. Ако във вашия район е по-топло от 27 градуса, те ще усетят горещината без климатик. Ако по-принцип държите климатика на 21 градуса, по-добре е да го оставите на 24, отколкото да го изключите напълно.

2. Преместете зайчето в мазето

Ако живеете в къща с мазе, можете да преместите заека там. Мазетата често нямат много прозорци и така няма да влиза толкова директна слънчева светлина. Също така, топлината отива нагоре и мазето със сигурност е най-студената част от къщата, може да е дори с 8 градуса по-хладно от другите помещения. Така няма да ви се налага да използвате климатик.

3. Керамични или мраморни плочки

Случвало ли ви се е да ви е било толкова топло като дете, че да легнете на кухненски под, за да се разхладите? Точно това прави вашето зайче. Керамичните или мраморните плочки са хладни дори и когато останалите повърхности не са, затова и заекът ви избира точно това място, за да полегне. Ако нямате такива плочки в дома си, винаги можете да закупите няколко и да ги оставите на заека. Можете да ги приберете за малко в хладилника, за да са още по-студени.

Моят заек обича да лежи на мраморните плочки целогодишно. Много зайци предпочитат да лежат на твърда, равна повърхност отколкото на каквато и да е друга мека постелка. Затова и препоръчвам да не взимате никакви постелки за заграждението им, ако имате такова.

Можете да напръскате ушите на заека с вода, за да помогнете за охлаждането, но внимавайте водата да не попадне в ушите.

4. Напръскайте зайчето с вода зад ушите

По-голямата част от топлината на заека се отделя през ушите, затова и можете да им помогнете да се охладят като ги напръскате с малко вода точно зад ушите. Не прекалявайте с водата, не искате да са чисто мокри, а леко влажни. Внимавайте водата да не попадне в ушите им! Това може да доведе до сериозна инфекция, ако водата попадне във вътрешното им ухо, особено при клепоухи зайци.

5.  Замразена бутилка с вода

Напълнете няколко празни бутилки с вода и ги замразете. На следващия ден ги изкарайте от хладилника, увийте ги в кърпа или стар чорап, и ги поставете при зайчето. Подобно на плочките, от тях може да стане хладна повърхност, на която заекът да се облегне. Не забравяйте да ги увиете в нещо, иначе на зайчето ще му е прекалено студено да се облегне директно, а и не искате козината му да се напои от влагата.

Някои хора използват охлаждащи подложки или замразени опаковки с гел. Това е възможно стига заекът да не се опитва да копае в тях или да ги дъвче. Най-добре е да използвате замразени бутилки с вода, тъй като има голяма опасност заекът да отвори ледения пакет и да се опита да изяде гела вътре.

Циркулирайте въздуха в стаята с помощта на вентилатор на тавана или на стойка.

6. Циркулирайте въздуха

Отворете врата или прозорец и циркулирайте въздуха в стаята с помощта на вентилатор на тавана или на стойка. Застоялият въздух в затворена стая ще задържа топлината, така че е по-добре да държите проветрено. Не е хубаво вентилаторът да духа директно към заека. Тъй като те не се потят през кожата, това няма да помогне за охлаждането, но има потенциал да причини дихателни проблеми.

7. Прясна вода

Уверете се, че вашият заек има достатъчно прясна вода, за да не се дехидратира и никога не оставяйте водата да свърши. Сменяйте я няколко пъти на ден, за да е винаги свежа и хладна. Ако денят е много горещ, можете да добавите кубчета лед във водата. Така тя ще се запази студена по-дълго време, а и ще е забавно да видите как любопитното зайче ги облизва.

По-добре е да сипвате вода в купичка отколкото в поилка, тъй като на зайчето му е по-лесно да пие от купа с вода, а и така ще сте сигурни, че той се хидратира достатъчно. Разбира се, ако вашето зайче е пакостливо и често преобръща купичката, използвайте поилка, за да не остане без вода.

Направете „климатик“ от кубчета лед и вентилатор, за да охладите стаята.

8. „Климатик“ от вентилатор и лед

Ако нямате климатик, можете да направите ваша охладителна система с помощта на купа с кубчета лед и вентилатор. Поставете леда точно пред вентилатора и оставете въздуха да духа над него. Така стаята ще се охлади, макар и не колкото с истински климатик. Друг вариант е да закачите влажна кърпа пред вентилатора, но в този случай ефектът ще е краткотраен, тъй като кърпата ще изсъхне сравнително бързо.

9. Четкайте заека си

Правете това редовно, за да махнете допълнителната козина. Когато времето се затопля, заекът сменя зимния си кожух с по-тънкия летен. Сезонът на линеене може да отнеме няколко седмици, но с редовно четкане ще ускорите процеса.

Ако имате дългокосмест заек като лъвска глава или ангорски заек, добре е да подстригвате козината му през лятото. Много стопани поддържат козината им около 2,5 см, за да не се заплита и да помогне с охлаждането.

10. Сянка

Осигурете достатъчно сянка на вашия заек, независимо дали е вътре или отвън, особено по време на най-горещите часове от деня. Пряката слънчева светлина може бързо да го изтощи, ако няма къде да се скрие. Добре е да позволите на заека сам да избере дали предпочита да е на слънце или на сянка, защото той знае най-добре от каква температура има нужда.

11. Пресни зеленчуци, измити с хладка вода

Давайте на заека си ежедневно пресни зеленчуци и ги мийте със студена вода. Няма нужда да изтръсквате напълно излишните капки вода. Това ще го хидратира допълнително и ще направи зеленчуците приятни и хладни.

12. По-малко постелки

Ако имате много постелки в заграждението на заека, използвайте по-малко през летните месеци. Вместо това им дайте повече пространство, където да се излегнат на студена повърхност и така да се охладят по-лесно.

Топлинен удар 

Топлинният удар представлява сериозна опасност за зайците през лятото, особено ако ги държате навън. Те имат дебели кожуси и това ги затруднява да поддържат телесните си температури по-ниски, когато времето се затопли. Температури над 27 градуса са опасни за тях, но ако сте в район с голяма влажност, най-добре е температурата да е дори по-ниска.

Понякога се случват грешки, например климатикът спира да работи докато ви няма и заекът започва да прегрява. Как да разберете, че на зайчето му е прекалено горещо? Важно е да познавате признаците на прегряване и да направите всички необходимо преди да е станало прекалено късно.

В дивата природа зайците често са жертва на хищници и за да се предпазят са научили да прикриват слабостите си. Наблюдавайте внимателно заека за промени в поведението му, за да уловите болестите навреме.

Причини

Стига се до топлинен удар, когато зайците са изложени на голяма горещина. Телата им имат ограничен капацитет за охлаждане, а заради дългата им козината главно ушите спомагат за регулиране на температурата. Понякога ушите просто не могат да смогнат. Телесната температура на заека ще започне да се повишава и тялото им ще започне да показва признаци на прекомерен стрес.

  • Понякога това става, когато заекът е бил много активен по време на жега, но дори и не толкова активните зайци могат да получат топлинен удар.
  • Дехидратация през летните месеци може лесно да доведе до топлинен удар.
  • Друга честа причина е, когато заекът е бил изложен много време на слънце без да има къде да се скрие на сянка.
  • Случва се при зайци, държани вътре без климатик или друга вентилационна система, която да спомогне за охлаждането.

Признаци, чезаекътвипрегрява

Не яде

Това обикновено е един от първите симптоми, че вашият заек е болен. Зайците имат много чувствителна храносмилателна система и трябва да се хранят постоянно. Ако вашият заек не е ял повече от 10-12 часа, нещо се случва. Проверете дали наистина не яде като му предложите любимо лакомство. Ако го откаже, обадете се на ветеринар.

Ниски нива на енергия

Ако заекът ви обикновено е много активен, но сега енергията му е ниска, това може да е знак, че прегрява. Нормално е през летните месеци да не е толкова активен колкото през зимните, но ако е прекалено летаргичен, уверете се, че е добре. Зайците често са по-активни сутрин и вечер, така че това са периодите от деня, в които искате да сте най-наясно с енергийни им нива.

Учестено дишане и лигавене

Когато хипервентилират, зайците започват да дишат бързо през устата си. Дихателната им система ги затруднява да дишат през устата и здравите зайци винаги дишат през носа си. Ако забележите дишане през устата, нещо не е наред.

Понякога е трудно да се разбере дали заекът диша през устата, затова проверете дали не се лигавят. Ако откриете влага около устата им (и не са пили нищо наскоро), това е ясен знак, че заекът ви се задъхва и вероятно е в беда.

Червени уши

Зайците се охлаждат през ушите. Температурата на ушите ще се повиши, докато се опитват да се преборят с жегата. Когато зайчето достигне лимита да регулира вътрешно телесната си температура, ушите му ще станат много горещи и ще придобият отчетлив тъмно розов или червен цвят. Ако забележите, че ушите му са червени, това е знак, че се опитва да понижи телесната си температура и започва да прегрява.

Тремор

Ако заекът ви се тресе и не може да стои изправен без да се препъне или да падне, това е знак, че тялото му е под голям стрес. Тъй като зайците крият слабостите си, ако забележите такова поведение, повратната точка на прегряване е достигната и е по средата на топлинен удар. Заведете го на ветеринар веднага.

Вдигната нагоре глава

В опит да използват дишането си, за да изпарят по-голямата част от топлината в тялото си, зайците ще се опитат да си набавят повече въздух, като вдигнат глава нагоре и дишат бързо. Това е отчаян опит да се охладят. Вероятно ще стоят в неудобно изглеждаща поза и ще се лигавят много. Това е сериозен признак на топлинен удар и трябва незабавно да потърсите помощ за вашия заек.

Бавни или объркани движения

Трябва да потърсите помощ за вашия заек, ако движенията им са бавни или объркани. Може да се клатят докато се движат наоколо или да не се движат изобщо. Понякога заекът ще падне многократно докато се опитва да стигне донякъде или ще забрави накъде отива, и ще се движи в кръгове.

Не реагира

Ако вашият заек лежи задъхан без да реагира на външна стимулация – не яде лакомството, не забелязва, че го докосвате, не реагира дори, ако го вдигнете, това е знак, че вашият заек е в късните етапи на топлинен удар и се нуждае от спешна помощ.

Каквотрябваданаправите, акоустановите, чезаекътполучаватоплиненудар?

Може да бъде наистина страшно, ако се приберете вкъщи и установите, че заекът ви прегрява. Макар и да се надявам никога да не се наложи да използвате тези съвети, хубаво е да сте подготвени, защото така може да спасите живота му.

Ако забележите някои от тези симптоми, заекът ви вече е в сериозна опасност. Важно е незабавно да го заведете на ветеринар, а докато това се случи направете следното:

Веднага се обадете на ветеринаря си

Първото нещо, което трябва да направите, ако забележите тези симптоми, е да се обадите на вашия ветеринарен лекар. Те ще могат да ви дадат по-конкретни съвети и да ви приемат по спешност. Ако имате втори човек на разположение, един от вас трябва да се обади на ветеринар, докато другия се грижи да охлади заека.

Намалете температура

Ако заекът е навън, веднага го приберете в стая с климатик. Ако сте вътре, понижете температурата на стаята или го преместете в по-студена част на дома си. В този момент вашият приоритет е да охладите заека, тъй като вече не може да регулира температурата си вътрешно.

Напръскайте ушите им

Напръскайте зайчето зад ушите със спрей със хладна вода, за да им помогнете да освободят жегата. Не потапяйте заека във вода, това само ще го стресира допълнително.

Вместо това продължавайте да пръскате ушите им с хладна вода, тъй като зайците регулират температурата си най-ефективно чрез ушите, но в никакъв случай не ги мокрете напълно.

Ако заекът ви има топлинен удар, увийте ги във влажна кърпа, за да го охладите.

Увийте заека във влажна кърпа

Вземете кърпа и я намокрете с хладна вода – кърпата трябва да е влажна, но в никакъв случай мокра. Увийте кърпата около заека като бурито, но внимавайте да не е прекалено стегнато. Хладна влажна кърпа може да помогне на заека да регулира температурата си отвън, за да се пребори с топлинния удар. Кърпата не трябва да е мокра – искате заека да се охлади, не да се стресира като намокрите козината му напълно.

Вода

Поставете прясна хладна вода близо до заека, за да започне да пие. Не искате да го насилвате да пие вода, но когато сложите купата близо до него, той сам ще се насочи натам, за да се хидратира. Можете да сложите кубчета лед във водата, за да я направите по-студена.

Уверете се, че заека има достъп до прясна хладна вода, за да остане хидратиран.

Вземете замразена бутилка с вода

Ако имате замразена бутилка с вода, извадете я от фризера и я увийте в друга кърпа. Сложете я близо до заека, за да се облегне на хладната ѝ повърхност. Не го насилвайте да се облегне, а му дайте възможност да го направи сам.

Зайци с голям риск от топлинен удар

Много младите и много възрастните зайци са особено податливи на заболявания, като топлинен удар. Те се стресират по-лесно и така намаляват способността на телата си да се справят с повишаващите се температури.

Дългокосместите зайци и тези с наднормено тегло също попадат в тази категория. Телата им задържат топлина много повече от  другите зайци. Много хора избират да подстригват дългокосместите си зайци през лятото, за да ги охладят. Затлъстяването е опасно състояние поради редица причини, включително намалената способност да се справя с горещини. Постарайте се да поставите заека си на здравословна диета, за да му помогнете да отслабне.

Източник: https://bunnylady.com/keep-cool-in-the-summer/