Съвети за отглеждане

Как спят декоративните зайчета

Как спят декоративните зайчета?

Знаем, че пълноценната почивка и качественият сън са важни за всеки човек и животно, защото така си „зареждаме батериите“. И докато знаем как си почиват широко разпространените домашни любимци, като кучета и котки, то за декоративните зайчета, като за всяко друго екзотично животно, информацията често пъти е оскъдна или липсваща.

Във връзка с почивката на декоративните зайчета, трябва да отбележим следните няколко момента:

 • Различна дължина на дрямката;
 • Лек, повърхностен сън;
 • Често спане с „отворени“ очи;
 • Различни позиции за спане;

В зависимост от условията декоративните зайчета спят от 8 часа и половина до 12 часа, като подремят на малки интервали ( от по около 20-30 минути) през цялото денонощие, редувайки периоди на енергичност с периоди на дрямка. Техният сън като цяло не е дълбок, тъй като винаги са готови да реагират на звукови и светлинни дразнители. Декоративните зайчета лесно се събуждат и проявява светкавична реакция, благодарение на изострените си сетива. Ако обаче вашето зайче спи повече от 20-30 минути (може да спи и по около час), като не реагира на вашето приближаване или друг звуков или светлинен дразнител, то най-вероятно вече е свикнало с вас и се чувства комфортно и удобно в дома ви.

В „Малко повече за декоративните зайчета“ е обяснено, че зайците са животни на здрача. Но моментите, в които декоративните зайчета са активни за игра и хранене, са разпръснати през цялото денонощие, като се редуват с къси и дълги дрямки. За да си поддържа естественият график за сън те не се нуждаят от изкуствена светлина. Естествената светлина е техният най-верен приятел, а достъпът до слънчева светлина е задължителен – UVB лъчите синтезират витамин D, който както при хората, така и при животните отговаря за костното здраве. Зайчетата, съвсем естествено, ще изберат приятно топлите, но не и горещи, слънчеви лъчи, за да си подремнат през деня.

Много пъти е невъзможно да разберете дали и кога вашето зайче спи. Ето няколко признака, че декоративното зайче спи:

 • Немърдащо носле – при заспиване, мърдането на носа ще се забави драстично, тъй като то в този момент няма нужда да подушва. Бързото потрепване на носа означава буден заек.
 • Отпуснати уши на гърба/неподвижни уши – будните ушички се въртят по посока на звука. Независимо дали са отпуснати назад или седят щръкнали нагоре, те няма да се движат, докато заекът спи.
 • Сънуване – в дълбок сън декоративното зайче, също сънува, подобно на хората. В такива моменти то потрепва муцунка, леко скърца със зъби, сякаш се опитва да яде или крачетата потрепват и леко ритат в легнала позиция. Със сигурност сънува заешка полянка с глухарчета в която похапва и копае.
 • Хъркане – твърде вероятно е да издава странен звук, подобно на хъркане. Не винаги това означава здравословен проблем, но е добре все пак да се посети ветеринар, ако досега не е хъркало. Възможно е да показва респираторно заболяване или алергия от препарат.
 • Полуприкрити или дори напълно затворени очи – ако декоративното зайче спи така, то се чувства щастливо и в безопасност при вас.

Пози за сън

Всяко животно има свой характер. Затова и всяко декоративно зайче предпочита различни неща, имайки си свое поведение.

Предпочитаната поза за сън също е различна. И тъй като по-горе разгледахме признаците на заспалото зайче, нека сега да разгледаме позите за сън при декоративните зайчета.

Те са три позиции, като при всяка от тях може да се види заспало зайче със затворени или отворени очи.

 • Зайче „Питка“

Пъхнати лапки под извито тяло като питка – декоративното зайче в такъв момент изглежда като хляб с уши. Дали ще са изправени или легнали назад ушите – няма значение, щом са неподвижни, зайчето спи. Е, ако са прилегнали, значи зайчето се чувства по-удобно. Подобни позиции се наблюдават и при много други видове животни. При тази позиция крачетата са винаги готови за скок, което прави позата по-предпочитана. Готови са да станат и да бягат много по-бързо от другите позиции за сън, като за това има значение и отворените очички. Ако ги премрежва – то все пак приема дома ви като свой дом.

Това е позицията при която декоративното зайче също така може и просто да седи удобно и да наблюдава случващото се около него.

 • Изтегнато зайче

Легнало по коремче или настрани, с изпънати задни лапи и опашка зад тях, изправена или положена на предните лапки главичка, по-често затворени очички и прилепнали назад/изправени ушички – със сигурност зайчето спи. А ако го прави в близост до вас – честито! – вие сте спечелили доверието му и то ви вярва. Защото в тази поза ще му трябва повече секунди за да си събере крачетата и да скочи, за да избяга.

 • „Пльоснато“ зайче

Една малко плашеща поза, тъй като такова зайче изглежда като мъртво. Като добавим типичните за съня белези – намалено дишане, немърдащо носле, полегнали уши, затворени/отворени, но не мърдащи очи – тази поза, видяна за първи път може да ви стресира. Често, когато заек се прехвърли и спи, дишането му е толкова бавно, че е трудно да се забележи. Но това най-често е зайче, което се изляга за сън, напълно отпуснато и щастливо в компанията и дома ви. В тази поза то обикновено е по-слабо реагиращо на външни стимули и заспива по-дълбоко. За да застане в тази поза, обикновено декоративното зайче се „хвърля“ настрани от изправено положение, което за хората изглежда сякаш внезапно пада или сякаш се опитва да започне да се преобръща. По тази поза ще разберете и че зайчето ви вече приема вашият дом за свой, защото по правило то се пльосва, само ако се чувства напълно комфортно.

Позицията на заспалото декоративно зайче зависи и от околната температура. При горещо време, то избира излегната или пльосната позиция върху хладна повърхност (плочки, мрамор, цимент, пръст) за да запази телцето си от прегряване.

През зимата зайчето застава във поза питка за да спи. Така, „образувайки“ по-малка повърхност, от която да излиза топлината на тялото, то поддържа телесната си температура.

Като цяло обаче най-честата поза за спане при зайчетата зависи от тяхното предпочитание. Затова не се изненадвайте особено, ако установите, че поне в една поза сте виждали най-често да спи вашето зайче или въобще не сте я виждали. Това е толкова нормално за тях…

Декоративните зайчета и графикът за спане

Щеше да е прекрасно ако декоративните зайчета спят като нас през нощта. Но те редуват периоди на покой с активност и енергичност през целият ден и през цялата нощ. Това понякога може да създаде трудности през нощта, тъй като те могат да вдигат шум и да попречат на хората около тях да спят спокойно.

Ето хитрините, с които ще им попречите да ви безпокоят през нощта.

 • График превърнат в рутина – преценете внимателно в кои часове ще му давате храна, ще поддържате хигиената в неговото пространство и ще играете с него. Когато зайчето знае точно в колко часа ще станете и ще го нахраните или ще играете с него, то ще бъде много по- активно в тези часове.
 • Достатъчно игра и забавления – при възможност да проявява енергията си през деня, и главно около часовете на изгрев и залез, декоративното зайче ще проявява по-малко неспокойствие през нощта.
 • Наличие на (тихи) играчки – декоративните зайчета лесно могат да се отегчат и да направят бели, включително и да вдигат шум, така че им осигурете играчки за забавление през нощта. Дървени, и картонени играчки, клонки, кора от дървета, сено, или дори листи хартия, които могат да бъдат сдъвчени или хвърлени наоколо, ще свършат работа.
 • Достатъчно лично пространство – декоративните зайчета имат характер и могат да се ядосат при липса на достатъчно пространство, което да обикалят през нощта. В такива моменти, те блъскат решетката или тропат с краче. Уверете се, че заграждението на вашия заек е 3 до 4 пъти по-голяма от пълната дължина на вашия заек, за да имат достатъчно място, дори когато не могат да бъдат навън в къщата.

Ние от Bunny Rescue Bulgaria Group се стараем да информираме обществото, защото е чудесно да имаш декоративно зайче у дома. Това не е глезотия, а една топка пухена любов, която обгрижена правилно, може да донесе щастие за години напред.

Влез във фейсбук групата ни – https://www.facebook.com/groups/368854537768059, следи сайта ни за повече информация за правилните грижи за декоративните зайчета – https://bunnyrescuebulgaria.com/ или осинови другарче на зайчето си от

https://bunnyrescuebulgaria.com/category/%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5/

Защото е толкова забавно да имаш зайчета около себе си!

Източник на инфо: www.bunnylady.com

Автор на статията : Г.Ружин