Медицински

Изпражнения – характеристика и видове

Характеристиките на здравословната заешка дарадонка включват:

Размер: Може да варира от приблизително размера на зелен грах до около размера на нахут-около 7 mm – 12 mm диаметър. Всички дарадонки трябва да са с еднакъв размер. Ако има някаква драстична разлика в размера им, това е причина за безпокойство и е добре да се погледне от ветеринар.

Форма: Заешките акита  трябва да са добре оформени, малки кръгли топчета. Възможно е да забележите някакво изкривяване на формата, особено по време на сезона на линеене, когато в тях може да има малко повече козина. Но ако това е често явление, това може да е индикация за по-големи проблеми с храносмилането.

Цвят: Цветът на нормалните заешки дарадонки може да варира от златисто-кафяв цвят до по-тъмнокафяв. Ключът тук отново е последователността. Докато ​​всички са с еднороден цвят, не трябва да се притеснявате, че цветът изглежда малко светъл понякога. Ако вашият заек има много тъмни дарадонки, това може да е индикация, че има прекалено високо съдържание на протеини в храната. Тогава дарадонките са по-гладки и не се вижда достатъчно сено в тях. Понякога се случва зайци, които живеят заедно и са на абсолютно същата диета, да имат драстично различен цвят дарадонки. Тук пак ключа е в това да наблюдавате кое е нормалното за вашите зайчета.

Текстура: Дарадонките трябва да са твърди на допир, а не кашкави или гъвкави. Ако ги натиснете в пръстите си (или случайно стъпите върху тях J ), трябва да можете да ги раздробите. Вътрешността трябва да изглежда като прашно, усвоено сено (нещо като дървени стърготини). Тя не трябва да е гъвкава или да има някое от онези типични качества, които бихте очаквали от други животни.

Мирис: Заешките дарадонки нямат силен аромат. Ако има силен аромат, идващ от тоалетната кутия, това е миризмата на урината им, а не техните акита.

Цекотропи

Цекотропите са другият тип нормално ако на заека. Това са малки групи/грозд от меки акита, пълни с хранителни вещества. Те се произвеждат в цекума на зайците, където живеят естествени бактерии и гъбички и превръщат несмилаемите части от диетата на заека в този основен хранителен продукт. Да, това означава, че зайците трябва да ядат цекотропите си, за да получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят, от храната си.

Обикновено зайците ще изядат цекотропите си в момента на излизане от дупето, така че няма да видите много да лежат наоколо. Но може да откриете такива, които вашият заек е пропуснал. Ако започнете да виждате много цекотропи, може да е време да помислите над диетата на вашия заек. Зайците произвеждат свръхцекотропи, когато имат твърде много захар в диетата си.

Цекотропите също се произвеждат по-често вечер, а не цял ден като нормални заешки дарадонки. Някои произвеждат повечето от цекотропите си през нощта, докато други го правят сутрин.

Размер: Сами по себе си цекотропите са много малки, само няколко милиметра в диаметър, но често ще ги виждате на групи или клъстери. Клъстерите често са с дължина от два до три сантиметра , но не е необичайно да намерите само няколко цекотропи заедно.

Форма: Обикновено ще видите цекотропи, групирани заедно в ягодоподобна структура. Но те също могат да се разглеждат като единични цекотропи или дори само два или три от изпражненията в клъстер.

Цвят: Те са с тъмнокафяв цвят. Те също така ще имат малко блясък, тъй като има тънък слой слуз, която ги покрива. Те са много по-лепкави от нормалните заешки дарадонки.

Текстура: Цекотропите имат гъвкава и лепкава текстура. Те могат лесно да се смачкат и да загубят формата си. В повечето случаи, ако видите нещо, което прилича на петна от каша, това наистина е просто настъпен цекотроп.

Мирис: О, те миришат. И миришат много. Така че, ако изведнъж усетите силна миризма, потърсете близкия смачкан цекотроп и го предложете на зайко да си го хапне.

Нанизани заедно – или гривничка за мама <3

Понякога заешките акита ще бъдат нанизани заедно с козина, за да изглеждат като низ от перли.  Това е особено често при дългокосместите породи зайци или по време на линене, тъй като зайците поемат повече косми, когато се ближат.

Акитата, които са нанизани заедно, трябва да са еднакви по размер и цвят. Може да са малко деформирани на местата, където нишката на косата излиза, за да свърже следващото ако, НО те все пак трябва да са добре оформени топки с твърда текстура. Ако разстоянието между дарадонките също е равномерно, това е добър индикатор, че храносмилането на вашия заек все още работи добре.

Ако виждате голямо количество от тези нанизани акита, обаче, трябва да отделяте повече време за сресване на вашия заек. Голям брой от тези перли означава, че вашият заек поглъща много козина. Тъй като не могат да повръщат, храносмилателният им тракт трябва да свърши много работа, прокарвайки косата през цялата храносмилателна система, а това я натоварва. За да избегнете потенциално запушване от космените топки, опитайте да четкате заека си поне веднъж на ден, за да не поглъща толкова много козина.