Защо да кастрираме нашия зайо?

Кастрираните зайци са по-здрави и живеят по-дълго от некастрираните такива. Рискът от ракови заболявания на репродуктивните органи ( на яйчници, матка, млечни жлези) при кастриран женски заек е практически елиминиран. От друга страна, кастрираният мъжки заек също живее по-дълго и по спокойно, като се има предвид, че няма да се изкуши да се бие с други животни (зайци, котки и др.), поведение, породено от сексуална агресия.

Кастрираните зайци са по-добря компания. Те са по-спокойни, по-любвеобилни и послушни, след като неоспоримото желание за партньорство е премахнато. В допълнение, зайците са по-малко склонни към разрушителното (дъвчене, копаене) и агресивното (хапане, нападение, кръжене, ръмжене) поведение. Чрез кастрация, премахваме нежеланите поведенчески проблеми. Некастрираните мъжки зайци, често при уриниране пръскат наокoло. В допълнение и двата пола, се обучават много по-лесно и надеждно на хигиенни навици, след като бъдат кастрирани.

Кастрираните зайци, логично няма да допринесат за проблема с безразборното развъждането. За съжаление зоомагазините продават домашни любимци на всеки, който има пари, и не проверяват в какъв дом ще отидат. Много от тези зайци ще се продават като змийска храна или като домашен любимец за малко дете, което скоро ще се отегчи от заека. Нежеланите зайци, често се изоставят в полета, паркове или по градските улици, за да се оправят сами, където умират от глад, болести и са лесна плячка на други животни или хора.

Кастрираните зайци могат лесно да се приятелят с друго зайче и да завържат доживотно приятелство. Зайците са социални животни и се радват на компанията на други зайци. Без кастрация, той или тя не може да има приятел, нито от противоположния пол, нито от същия пол, поради сексуално и агресивно поведение, предизвикано от постоянно бушуващите хормони.

Безопасна ли е операцията при зайци?

Кастрацията на зайци е безопасна процедура, когато се извършва от опитни ветеринарни лекари. Ветеринарен лекар специализирал екзотични животни, може да извърши кастрацията с много малък риск, при здрав заек. Не позволявайте на ветеринарен лекар с малко или никакъв опит със зайци да кастрира Вашия заек. Операцията може да бъде толкова безопасна за зайци, колкото и за всяко животно.

На каква възраст трябва да кастрирам заека си?

Женските могат да бъдат кастрирани веднага щом узреят полово, обикновено около 4-месечна възраст, но много ветеринарни лекари предпочитат да изчакат, докато навършат 6 месеца, тъй като операцията е по-рискована при по-млад заек. Мъжките могат да бъдат кастрирани веднага щом тестисите изпадат.

Кога заекът е твърде стар, за да бъде кастриран?

Ветеринарните лекари имат различни мнения по този въпрос, но като цяло, след като заека е навършил 6 години, анестезията и операциите стават по-рискови, но това не означава, че е невъзможно да се направи. Препоръчително е да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар относно настоящето здраве и обстоятелствата на вашия заек и да го посетите за преглед преди самата операция.

При заек на възраст над 2 години трябва да се направи щателен преглед преди интервенцията, включително пълна кръвна картина. Това ще оскъпи операцията, но ще помогне да се открие всяко състояние, което може да направи интервенцията по-рискова. Това е особено важно, ако се използват анестезия, различни от изофлуорен (бел.ред. безопасен за зайците анестетик).

Можете ли да разберете дали женски заек вече е бил кастриран?

Вероятността е много голяма, да не е. Опитен ветеринар може да обръсне корема на зайчето и да потърси операционен белег. Въпреки това, ветеринарните лекари използват определени техники на зашиване, които не оставят никакъв белег. Би трябвало ветеринарните лекари да направят татуировка на корема, за да покажат, че е направена кастрацията (бел.ред. в България няма такава практика).

Какво струва кастрацията?

Разходите за кастрацията варират значително в различните райони на страната. Ценита обикновено обикновено варират между 50 и 300 лв

Какви въпроси трябва да задам на ветеринаря?

  • Колко клиенти зайчета са минали през конкретният ветеринарен лекар за една година?
  • Колко кастрации на зайци са направени от ветеринарният лекар през последната година?
  • Каква е степента на успех? Запомнете, 90% успех е твърде нисък. Всеки лекар, независимо дали е за животни или хора, от време на време ще загуби пациент, обикновено поради недиагностициран проблем.
  • Ако някой заек е починал, каква е причината?
  • Премахва ли ветеринарният лекар както матката, така и яйчниците? (трябва)
  • Прави ли ветеринарният лекар „отворена“ или „затворена“ кастрация? (Затворено е за предпочитане – нека вашият ветеринарен лекар обясни разликата.)
  • Влизането в тестисите става ли през скротума или прескротално? (Прескроталните разрези имат по-малко подуване и зайците са по-малко склонни да го оближат.)
  • Изисква ли ветеринарният лекар да се предустанови даването на храна и вода преди операцията на заека? (Не го правете! Зайците не могат да повръщат, така че няма риск от това по време на операцията. Освен това не трябва да бъдат с празни храносмилателни пътища, това ги забавя и зайчето може да изпадне в стаза/илеус.)
  • Какви анестетици се използват? Някои ветеринарни лекари се справят доста успешно с анестетици, различни от изофлуран или севофлуран, но зайчето е „омаено“ след операцията, което увеличава вероятността той / тя да започне бавно да започне да яде отново, което може да доведе до сериозни проблеми. (бел.ред. винаги предпочитайте инхалационна анестезия).

Какви предоперативни и следоперативни грижи, които трябва да се полагат за зайо?

Няколко дни преди операцията, може се дава някаква хранителна добавка, препоръчана от ветеринар, която подосигурява храносмилателната система да функционира добре. Не променяйте диетата на зайо по никакъв начин през това време.

След операцията, попитайте Вашия ветеринарен лекар за обезболяващи, особено при кастрацията на женски зайчета. Може да продължете да давате медикаменти стимулиращи храносмилането, докато апетитът се нормализира (бел.ред. 3-7 дни).

Оглеждайте разреза сутрин и вечер. След кастрация скротумът може да набъбне от лек оток, това е нормално, но ако забележите признаци на инфекция незабавно заведете заека при ветеринарния лекар. Имайте предвид, че отнема време да се приберат скротумните торбички – обикновено 2 седмици, до тогава ще ги виждате J.

След операцията се постарайте в стаята където си почива зайчето да е тихо с приглушена светлина. Заекът не трябва се стряска или да изпада в паника. Не  правете нищо, което да насърчава заека да се движи. Най-добре да си почива в кътчето си за няколко дни.

Слез кастрация, някои ветеринарни лекари държат зайците да останат за през нощта в клиниката. Ако Вашият ветеринарен лекар Ви позволи да заведете зайчето си у дома първата вечер, обърнете внимание на следното:

Мъжки зайчета: повечето се прибират вкъщи, след като са кастрирани и търсят нещо за хапване- уверете се, че имат гранули, вода и сено. Хубавата, прясна люцерна или любими билки е добър начин да ги изкушите да хапят малко.

Женски зайчета: повечето искат да бъдат оставени сами, изобщо не се интересуват от храна и ще седят тихо в задния ъгъл на заграждението (или където и да е в къщата, където най-малко ще ги притесняват).  Все пак, до няколко часа трябва да хапнат нещо и да пият вода! Опитайте се да не я вдигате или притеснявате много през първите 4 дни!

Вашият ветеринарен лекар трябва да ви изпрати у дома с Meloxicam, противовъзпалително болкоуспокояващо лекарство, което ще давате на заека си спринцовка за орално приложение два пъти дневно в продължение на 3-5 дни след кастрация. Бел.ред. някой ветеринари поставят антибиотик и/или обезболяващо с депо за дните след операцията, уверете се, че ако не Ви даде за вкъщи, има поставено такова.

Важно е няколко часа след като се прибере вкъщи, зайчето да хапне нещо. Няма значение какво и колко, приемането на храна подсигурява храносмилателният тракт да НЕ се забави. Ако зайчето отказва да се храни, изкушете го с всичко възможно – дайте любимото парче банан, пресни измити салатки, билки. В краен случай, ако зайо продължава да отказва храна, се изготвя от каша от заешки гранули (1 част пелети, 2 части вода, прекарва се внимателно през блендер, и се подава на порции с размер на грахово зърно с обикновена спринцовка (БЕЗ ИГЛА) през устата, като зайчето трябва да е в седнала поза.

Ако имате притеснения относно поведението на зайчето след кастрация се обадете незабавно на ветеринарният лекар.

Източник: House Rabbit Society